Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Bir yapısal sistemde kolonlar, eksensel ve eksantrik yüklemelere karşı direnen dikey elemanlardır. Kolonların görevi üst yapıdan aldıkları yükü temele aktarmaktır. 

Extends


Kolon objesi oluşturulurken, ParamML'deki "Extends" komutundan faydalanılmıştır. Extends, konsept açısından Java, C#, Ruby gibi nesneye yönelik programlama dillerindeki "Inheritance" kavramına benzemektedir. Extends içerisine yazdığımız objelere parent obje, yarattığımız objeye ise child obje diyebiliriz. Parent objeler, child objenin içerisine olduğu gibi gelir. Amaç parent obje ile gelen kodu "override" ederek, parent objelerin özelliklerini taşıyan, özgün bir child obje oluşturmaktır.

Objeleri oluştururken Extends kullanmamın avantajları:

  • Bir çok objede kullanılacak bir kod parent obje olarak oluşturulup, extends ile çağrıldığında, zaman ve enerjiden tasarruf edilmiş olur. 
  • Aynı parent objeler kullanılarak oluşturulan child objeler benzer özelliklere sahip olduklarından, objelere daha hakim olunur.
  • Child obje içerisinde yapılan her şey o obje içerisinde kalır, parent objede bir değişiklik olmadğı için tekrar tekrar kulanılabilir.
  • Bir projede doğru çalıştığından emin olunan bir parent obje kullanıldığında, projede ortaya çıkacak sorunlar azaltılmış olur. 

Rectangular Pier Column için düşünecek olursak:

Extends
<O N="TXS_RectangularPierColumn" T="Project" Extends="[Base_SubColumn,TXS_SubUnits,Base_SubFoundRef]" Category="Substructure Components" TransAlignRule="Right">


"Base_SubColumn", "TXS_SubUnits" ve "Base_SubFoundRef" parent objelerdir, "TXS_RectangularPierColumn" ise parent objelerden türetilmiş bir child objedir.

TXS_SubUnits objesi içerisinde köprü objeleri için kullanılan birim sistemi mevcuttur. Her projenin başında tekrar tekrar birim sistemi tanımlamaktansa, "TXS_SubUnits" objesi extend edilerek zamandan ve kod kalabalığından tasarruf edilmiş olur.

Türü ne olursa olsun tüm kolonların bazı ortak parametreleri vardır. Bunlar kolonun konumu ve kolon tabanının yüksekliği gibi parametrelerdir. Şuan var olan ve gelecekte oluşturulabilecek tüm kolon objelerinde bu parametrelerin olmasını bekleriz. Kolonlara dair ortak bilgi ve parametreler her kolon objesi için yazılmak yerine "Base_SubColumn" objesi içinde tanımlanmıştır. Bir kolon objesi yaratmak için "Base_SubColumn" objesi kullanıldığında, hem zaman ve kod tasarrufu yapılmış olur, hem de oluşturulan objeler daha çok kontrol altında olur.  



  • No labels